Nieuws

Nieuwe album Rob Hoeke!

Geplaatst op 03-08-2017.

Postuum project met muziek van vader en zoons Hoeke!

Zoons Ruben en Eric vonden het nu tijd om de stapel nagelaten ’floppydisks’ met solo opnamen te bewerken voor een nieuwe plaat.

"Het voelde alsof hij erbij was en het swingt als een trein!"

In december verkrijgbaar op CD en LP!

Klik hier om het artikel te lezen.


50 Jaar save souls van the rob hoeke rhythm & blues group

Geplaatst op 06-06-2017.

Er is sinds eind mei veel aandacht voor de 50-jarige jubileumuitgave van het album Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) van The Beatles. En terecht. Het is misschien niet hun beste LP, maar dan wel een zeer smaakvol en baanbrekend album waarmee de professionele standaard van het schrijven, spelen, opnemen, mixen en produceren van popliedjes zeer werd verhoogd.

In Nederland lag halverwege de jaren zestig, mede door de grote invloed van de platenmaatschappijen, de nadruk nog sterk op de single. Alleen succesvolle popgroepen mochten zich aan een LP wagen. Groepen die in 1965 al een LP opnemen, zijn onder meer de Haagse popgroepen The Golden Earrings, The Motions en Q-65. In die tijd wordt ook de blues populair, zowel in Groot-Brittannië (o.a. John Mayall) als in Nederland. Nederlandse bluesgroepen die snel aan populariteit winnen zijn Cuby & The Blizzards (C + B) en The Rob Hoeke Rhythm & Blues Group. C + B maakten in 1966 al furore met hun eerste LP Desolation. Rob Hoeke brengt in 1967 – inmiddels dus vijftig jaar geleden - zijn tweede LP (de eerste was Boogie Hoogie die hij in 1964 opnam met zijn Boogie Woogie Quartet), Save Our Souls uit. De plaat jaren werd jarenlang vrij goed verkocht en verwierf zich daardoor én door de kwaliteit van de muziek langzamerhand de status van klassieker.

De LP wordt in drie dagen tijd opgenomen in mei 1967 en komt uit in de herfst van dat jaar. Het album is gestoken in een zeker voor die tijd opvallende hoes: op een decor van blauwe jute is een groot aantal buttons gestoken – buttons waren in die tijd erg populair -, waaronder buttons met foto's van de vijf bandleden. De bezetting op deze LP bestaat uit:

Rob Hoeke: piano, orgel, mondharmonica, zang
Frans Hoeke: gitaar, zang
Martin Rudelsheim: drums
Willem Schoone: basgitaar, zang
John Schuursma: gitaar, basgitaar

SAVE OUR SOULS bevat elf nummers, waarvan er tien van de hand van Hoeke en Schuursma zijn. Don't Ask Me What I Say werd geschreven door Paul Jones, zanger en mondharmonicaspeler in Manfred Mann en is afkomstig van The Five Faces Of Manfred Mann, de eerste lp van Manfred Mann uit 1964. SOS is een fraaie LP en er staan dan ook alleen maar sterke nummers op. De variatie is groot: het album opent met het hitgevoelige - daarom ook op single uitgebracht - en fris klinkende Babe Don’t Go, dat gevolgd wordt door een ode aan Thelonious Monk, Dedicated To Marc Thelonious, met prachtig gitaar- en mondharmonicaspel. Het melancholieke Drinking On My Bed – met een fraaie basgitaarsolo van Schuursma wordt een grote hit. Het solo op piano gespeelde Solitarely Yours is een schitterend Jimmy Yancey-achtig stuk, waarmee Hoeke zijn compositorische en instrumentale kwaliteiten bewijst. Het uiterst swingende P-Kick Boogie wordt voorafgegaan door het prachtige, breekbaar klinkende, Byrdsachtige What’s Behind. Kant 2 opent met het korte, door Willem Schoone zeer gedreven gezongen Let's Get Out Of Here met prachtig verweven (slag)gitaar- en pianopartijen. Robby’s Tune is een zeer snelle en zeer strak gespeelde boogie, compleet met sterke gitaarsolo. De uitvoering van Don't Ask Me What I Say overklast het origineel van Manfred Mann. De rust treedt even in met het meditatief klinkende Lights Have Been Changed, dat prachtig eindigt met een fraaie pianosolo. Save Our Souls eindigt met het schitterende My Circular Jail, een instrumentale, volstrekt unieke (op één akkoord gebaseerde) blues, waarin alles klopt: de fraaie, sterk ritmische slaggitaarpartij, de krachtige drums, de mooie, op bepaalde momenten een sterke spanning oproepende basgitaar, de felle en melodieuze gitaarsolo’s van Schuursma en de mondharmonica waarop Hoeke twee van zijn prachtigste solo’s uit zijn hele plaatcarrière blaast: weinig noten maar wel noten met heel veel zeggingskracht.

Met Save Our Souls geven Rob Hoeke c.s. in 1967 een uiterst sterk visitekaartje af. Er zouden nog veel langspelers volgen, maar nu, vijftig jaar verder, moet de conclusie toch zijn dat Save Our Souls één van hun beste albums was. Een plaat die nog gemakkelijk vijftig jaar mee kan.

Frits Barth

Bekijk de video van het nummer Let's Get Out Of Here op de video pagina.